Създаване на сценарий за твоето видео

Създаване на сценарий за твоето видео

Доказано е, че няма по-добър канал за комуникация между вашия бранд и клиентите ви от видеото.

Създаването, оптимизирането и разпространението на видеа всъщност вече е задължителна част от стратегията на всеки бизнес,  използвана умело най-вече от маркетинг агенциите, за да развиват брандове, идеи или пр – стратегии.

Но ако все още бизнесът ви е малък или специфичен и няма нужда от услугите на агенция, то спокойно може да направите своето професионално видео, което да представя услугите ви по възможно най-добрия начин.

Не е необходимо да сте маркетинг специалист или дигитален експерт, за да знаете, че делът на видео трафика в он-лайн пространството нараства с всяка година, а само през настоящата 2019 година  81% от бизнеса залага на видео представяне, сравнено с изминалата 2018, когато процентът е бил 63%. Причината? Разбира се по-големият трафик, който генерира видеото.

За работещите бизнеси вече отдавна въпросът не е дали да направят видео, а как?

Именно тук много от хората срещат най-голям проблем. Каква да бъде стратегията, как да се достигне точната аудитория и какво да се каже /покаже/ на потенциалните партньори и клиенти в това видео.

Обикновено хората, които стоят зад своята марка имат идея, познават работата си, знаят силните и слабите й страни и са видяли нещо от многомилионните клипчета в youtube, на което много искат да прилича и техния видеоклип.

Тук идва нашата работа. Няма да се уморим да повтаряме, че в основата на едно добро /информативно, корпоративно или продуктово/ видео стои добрият сценарий или съдържанието, което никога няма да излезе от мода. Друг е въпросът как най-правилно ще използвате това съдържание и знаете ли кои са подходящите послания за вашите клиенти.

Дори да заснемете най-страхотните кадри /изключваме случаите, в които сте поръчали имиджово видео, само с кадри/ без да имате подходящия сценарий, стъпил на добро съдържание видеото ви ще е безсмислено, а ефектът от него – нулев.

Когато пишем сценарий за вашето видео:

  • Трябва да знаем повече за бизнеса ви
  • Да сме наясно кое ви отличава от конкурентите
  • С какво услугата ви ще помогне на вашите клиенти
  • Как се чувствате вие, докато говорите за нещата, които сте постигнали
  • Какво искате да кажете на потенциалните си клиенти
  • Защо правите това видео

Приемете от нас един съвет: когато търсите професионален изпълнител на видеото, което ще представя бизнеса Ви, още в началото отхвърлете категорично тези, които предагат видеозаснемане без написан сценарий. Знаем, че това усложнява работата на всяка фирма за видеозаснемане, знаем и че някои от тях предлагат по-ниски цени за видео без сценарий, но в http://www.onemedia.bg без значение от ценовия диапазон, който ще изберете за вашето видео, държим то да бъде реализирано с предварителен сценарий. Само така и двете страни ще имат сигурност, че са намерили:

  • правилен подход
  • верни послания
  • и точните думи за хората, към които е насочена тази видео продукция.

На терен ще бъдете много по-сигурни, защото ще знаете предварително какво и по какъв начин ще се случи, а написаният текст ще ви помага, когато включим камерата. И колкото повече се доверите на преценката ни, че дадена визия не е подходяща за вас или конкретни думи няма да звучат професионално във видето, толкова по-добре. Понякога хората виждат себе си в една доста по-различна светлина и в мига, в който видят видеото си, реалността се оказва малко /или доста/ по-различна. Затова доверете ни се. Опитът ни с хора, които сме интервюирали е достатъчно голям, за да знаем най-добре кое ще работи за вас и кое – не.

Как обаче вашето видео да представя по най-добрия начин вас и работата ви?

Това вече е по-сложният въпрос, над който работим поне седмица – две след като сте ни поръчали видеото. Проучваме конкурентите ви, акцентираме на силните страни и развиваме слабите ви.

Държим ви в течение на всяка промяна, която правим, защото на терен се придържаме към написаното, което задължително вие сте одобрили. Като хора, работили много време в телевизионни предавания добре знаем, че задължителното условие да протече ефира гладко е да има добре разписан сценарий, сведен до знанието на всички по веригата. Случвало се е например охраната на най-голямата частна телевизия у нас за малко да провали ефира, защото някой беше пропуснал името на един от гостите на предаването и той не знаеше, че трябва да го пусне. Друг път водещата не беше разбрала за смяната на едно от видеата още предния ден, защото отново част от екипа беше пропуснал да го впише в сценарния ред. Сигурно сте чували поговорката, че най-добрите импровизации са добре отрепетираните.

Ние обичаме да играем на сигурно.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.