Лошото момиче на Винтидж модата

Лошото момиче на Винтидж модата

Тя е дръзка, амбициозна и болезнено откровена. На 20 напуска колежа, пътувана автостоп, често търси храната си в кофите, нарочно не бръсне краката си иноси мъжки дрехи.

Градинар, работник в химическо чистене и продавачка на сандвичи са част от професиите, които сменя, за да издържа себе си. В един момент всички смятат, че е обречена да бъде неудачница.

Лошото момиче на винтидж модата се нарича София Аморусо и днес, 280  милиона след първата си продажба е една от най – влиятелните жени зад Океана. Притежава бизнес за милиони, сериал в „Нетфликс“ и фондация, която подкрепя млади жени  – предприемачки.

Как е започнало всичко? В малък апартамент в Сан Франциско, където София Аморусо притежава единствено стария си лаптоп и акаунт в Ebay, през който смята да продаде една – две винтидж дрешки, намерени на разпродажба по пазарите. Помага й единствено страстта към фотографията, в допълнение с малка доза усет към стайлинга. И разбира се фактът, че няма друг избор, защото отдавна е стигнала дъното. На 23 години многократно се е проваляла – учители, родители и приятели вече са я отписали като безнадежден случай, а в юношеските си години е диагностицирана с депресия и синдром на дефицит на вниманието.

Не е случаен фактът, че кръщава компанията си „Nasty Gal“ /Лошо момиче/, Аморусо предлагадрехи за онези момичета, които не се страхуват да са смели и провокативни,почти колкото нея….

Така лошото момиче на винтидж модата започва да продава облекла – втора ръка през еBay, прекарва всяка свободна минута по разпродажби и пазари, а днес си спомня: „Нужни бяха години, прекарани с мръсни нокти от ровене из винтидж стоки, няколко болезнени изгаряния от гладене на дрехи и купища стари, мокри кърпички в джобовете на палтото ми,    за да стигна дотук“. Вестник „Ню Йорк Таймс“ нарича Аморусо „пепеляшка на технологиите“, а „Forbes“ я обявява за една от най-богатите жени, издигнали се сами. През 2014 излиза и автобиографичната й книга „Шефката“, която от тази година е и на българския пазар.

Аморусо казва, че обича да се състезава със себе си, а на въпроса какво я прави по-различна от останалите отговаря „Това, че съм безстрашна и винаги ще се изправям и ще опитвам отново“.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.