Кадри върху лист хартия или защо е важен сторибордът?

Кадри върху лист хартия или защо е важен сторибордът?

Какво е сторибордът?

Може би сте чували този термин, употребяван често от хора във филмовата или рекламна индустрия. Най-ясно казано сторибордът е графичната презентация на вашия план за снимане. В него вие/ние/ илюстрирате визията за вашето видео кадър по кадър. Това позволява на хората, с които ще работите по процеса на видеозаснемане и на вашите клиенти да имат представа как ще изглежда бъдещият продукт. Така както в телевизионните формати преди началото на всеки ефир се раздават сценариите на всички от екипа, по подобен начин и сторибордът трябва да достигне до колегите и клиентите ви преди започването на снимките.

Защо имате нужда от сториборд?

Много често дори в ежедневието ни, когато напишем на лист хартия плановете си за деня, виждаме как можем да оптимизираме различните ангажименти по възможно най-добрия начин. Без значение дали говорим за видеозаснемане, програмиране или обзавеждане, идеите, които имаме често се разминават с реализацията след това. Затова е добре да визуализирате съвсем схематично визията си върху лист хартия. Така още на пръв поглед ще видите къде идеята ви има нужда от корекция, допълнение или категорична промяна. Ако трябва за себе си да определя само с една дума какво е сторибордът бих казала структуриране. Ето в какво ви улеснява всъщност наличието на сториборд:

Обяснявате

Един добър сториборд ще ви служи като карта, по която се ориентирате в началото на пребиваването си в непознат град. Разбира се, че само извървявайки улиците на този град, разглеждайки местата, наблюдавайки хората и вдишвайки ароматите, вие ще опознаете мястото, но картата е тази, която ще ви води от точка до точка. По същия начин сторибордът е онзи помощник, който ще онагледи идеята ви и ще помогне в обясненията за различните кадри и локации.

Планирате

Когато „рисувате“ своя сториборд вие всъщност планирате сцена след сцена. Така правите по-ясен план, по който ще се движи процеса на видеозаснемане. Другият бонус, който получавате е, че когато подредите кадрите и ги видите на лист, може да нанесете подходящите промени и в сценария, ако това е необходимо.

Спестявате

Основно време и пари. Не всеки път имаме време за дълги оперативки с екипа преди заснемане. Затова пък получили веднъж сториборда, на всеки от тях му е ясно в основни линии каква е идеята и целта, която гоним.

Как да създадете сториборд?

Тук идва основният проблем, който тормози тези от нас, които не могат да рисуват. Признавам си това беше голямо мое притеснение дълго време. Никога не съм била добра в рисуването, а уменията ми се изчерпват с къща, кокиче и патица, придобити, основно по време на двете ми майчинства.

Но в един момент разбрах, че не е задължително сторибордът да притежава красиви изображения. По-важното е те да присъстват адекватно разпределени върху листа и достатъчно добре обяснени. Въпреки че не мога да рисувам, предпочитам да скицирам върху лист /а най-удобно ми е върху бяла дъска/, отколкото на правя сториборд на компютъра.

Всяко „квадратче“ или шаблон, както искате, така ги наричайте, от сториборда ви трябва да бъде отделен кадър. Така подреждайки всички кадри един след друг, накрая много по-добре ще видите общата картина.

Оставете под всеки шаблон /квадратче/ задължително място за обяснение или забележка. Лично аз разпределям частите от сценария под шаблона след забележките, но всеки има свой подход за това. Направете го възможно най-опростено и разбираемо за всички. Сигурна съм, че повечето от нас са фенове на комиксите. Е, успешният сториборд наподобява много комикс.

В началото ще ви се струва трудно, но с течение на времето ще установите ползите от създаването на този инструмент и ще се уверите в неговата полезност.  

И накрая едно подходящо видео, в което може да видите съвсем нагледно как повечето продукции създават, оформят и подготвят сторибордът за всяко видео, което предстои да бъде заснето.

Ние също го правим, не можем да ви излъжем, че сторибордът ни е красив, но със сигурност е подреден и ни върши чудесна работа. Уверете се сами!

www.onemedia.bg

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.