Гръцки отбивки: Литохоро -между морето и планината Олимп

Гръцки отбивки: Литохоро -между морето и планината Олимп

В гръцкото градче Литохоро, сгушено в подножието на планината Олимп, попадаме след около час с кола по магистралата след Солун.

Същият път отвежда и до Атина, но за там трябва да прибавите още няколко часа зад волана и въпреки че шофирането по този път не изморява, горещо ви препоръчвам едно малко познато място, далеч от шумните и известни дестинации на Гърция, и точно тук се крие чарът му.

Литохоро е идеалното място за почивка, където да презаредите батериите с един обяд или да останете за ден -два, както направихме ние, а след това да продължите пътуването си на юг. Според митологията това е градът, в който Боговете на Олимп са си давали среща, взимайки съдбоносни решения, вероятно не без помощта на обилни количества вино. Дали е било така можем само да гадаем, но определно днес тук си дават среща гръцкото гостоприемство, гарнирано с невероятно вкусна кухня и чист въздух, и множеството туристи от цял свят, бягащи от суетата и шума на големите курорти.

В която и част от градчето да се намирате имате усещането, че склоновете на планината дружелюбно надничат към вас, а големината им ви задължава да загърбите дребните си житейски терзания, ако случайно сте прибавили и тях към багажа си. Всичко тук предразполага към спокойствие и пълноценна почивка.

Ако решите да си направите кратка /или пък дълга/ разходка в планината единственото ви затруднение биха били тесните, но за сметка на това стръмни улички, по които да се изкачите с колата към подножието й, а от там да продължите пеша. Литохоро е и отправната точка на планинарите към най-високия връх на Олимп – Митикас.

На няколко километра извън градчето е плажът, който признавам, лично мен не ме очарова, но ако сте от хората, на които каменистите плажни ивици не им пречат, тогава няма да имате проблем да се настаните и в някой от близките къмпинги.

Второто мохито, изпито в бара

За бара на един от тях гарантирам, че приготвят невероятни коктейли, а персонала е толкова усмихнат и дружелюбен, че дори може да поиграе с децата ви, докато вие се наслаждавате на третото мохито, а морето мокри краката ви.

В градчето може да нощувате в някоя от многобройните реновирани къщи за гости, да се насладите на вкусната гръцка кухня, а ако сте с деца, да се разходите в градския парк, който предлага достатъчно атракции, за да блокирате всякакъв опит за мрънкане и бунт от рода на „Скучно ни е, къде е таблета?“

Литохоро е спокойно градче, където местните добре се познават, така че дори да попаднете там без резервация, бързо ще намерите къща, защото всеки домакин има поне няколко приятели, на които може да се обади, за да ви осигури приятен престой поне за вечер.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.