Видеозаснемане с дрон

Видеозаснемане с дрон

В началото на телевизионната ми кариера да се заснеме кадър от въздуха беше нещо изключително скъпо и никой от колегите оператори не го предлагаше като услуга. Единственият вариант за такива кадри беше да се наеме хеликоптер, а това си позволяваха само някои от кино продукциите, и то не твърде често.

Спомням си как изпратени на снимки извън София, винаги търсехме най-високата точка на даденото място, за да заснемем панорами, които правеха видеото много по-добро и въздействащо. Помня дори случай, в който колегата оператор така се беше вдъхновил от гледката на хълма в един град, че закъсня с цял час за самото интервю с човека, заради когото всъщност бяхме там.

Тези дни, слава Богу, отминаха и днес въздушните кадри са нещо толкова достъпно, че не само телевизиите и кината ги правят, а и всеки бизнес и клиент може да си позволи.

Какво обаче прави кадрите с дрон толкова специални?

Много често красотата, удобствата и локацията на едно място могат да се покажат с дрон по възможно най-добрия начин. Има неща, които наистина се виждат само от въздуха и колкото по-майсторски са направени самите кадри от високо, толкова по-въздействащо ще бъде видеото ви.

Въздушното заснемане дава невероятни възможности за всеки бизнес и събитие, затова става все по-търсено и популярно. Вече почти не се снима сватба или корпоративно събитие без дрон, а когато става дума за бизнес, чиято силна страна е локацията, дронът е задължителен.

Наскоро снимахме един хотелски комплекс, разположен в Родопите. Мястото предлагаше добра кухня, спокойствие и отлично обслужване, но когато „качихме“ дрона над хотела всъщност се разкри истинската причина, заради която клиентите биха предпочели мястото. Дронът показа хотела буквално сгушен в планината, а около комплекса не се виждаше нищо друго освен невероятната, плътно зелена гора, обвила мястото, което снимахме. Беше като в кадър от филм или реклама за идеалното място за отдих и пълен релакс. Всичко това нямаше как да бъде показано, ако го нямаше нашият дрон…..и пилота, разбира се.

Миналото лято заснехме отново с дрон къща, разположена на брега на морето. Повярвайте ми, познавах мястото от много години, но дори самата аз не бях предполагала колко красиво всъщност е то и какви са предимствата му пред всяко друго, пък било то и в най-скъпия средиземноморски курорт.

Друг вид бизнес, който в момента залага много на заснемането с дрон, са  недвижимите имоти. Нищо не може да покаже по по-подходящ начин какво всъщност се предлага като локация и разположение от въздушните кадри, в които клиента придобива много ясна представа какво реално купува.

Как обаче се снима с дрон и всеки ли може да го направи?

Ще започна отзад напред : разбира се, че всеки може да се упражни да снима с дрон, ако снимате за влога си, ако сте поредната инфлуенсърка или просто мечтаете да заснемете лехите на баба с домати.

Ако обаче, търсите видеозаснемане с дрон, който да представи събитието или бизнесът ви по възможно най-добър начин, горещо ви съветваме да се обърнете към професионалист. Много от колегите – оператори се специализираха основно в заснемане с дрон, защото това е търсена услуга, но моля ви, не рискувайте бизнес, в който сте вложили труд и пари да бъде заснет от човек, който никога не е работил с професионална камера. По тази тема съвсем скоро ще прочетете отделна статия, но засега толкова.

И накрая, но не по важност ви предлагам няколко задължителни неща, които трябва да направи избраният от вас човек за заснемане на въздушно видео:

  • На първо място предварително трябва добре да е проучил терена, на който ще пуска дрона. Ако мястото е далеч, може да го направи и с Google Maps;
  • Проверка на екипировката – задължително е да отиде на снимки със заредени батерии, калибриран дрон и проверени стабилизатори;
  • Вятърът /както и дъждът/ може да причини неочаквани проблеми и в крайна сметка да провали самите снимки, така че проверете и прогнозата за времето;
  • Факт, който много хора пропускат е, че има законови норми и разпоредби за летене с дрон, които не е лошо да проверите, преди да планирате снимките;
  • Важно е да имате предварително разписан сценарий, за това точно какво ще правите и каква е крайната цел на видеото ви.

Желаем ви страхотни кадри и безпроблемно пилотиране 🙂

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.