Важната съставка на успеха

Важната съставка на успеха

Забелязвали ли сте как във всеки бизнес с течение на времето отпадат хора, на пръв поглед категорично абонирани за успеха – талантливи, уверени и амбициозни. Как точно тези, от които най-малко сте очаквали понякога,  ви изненадват с твърдението, че вече не са в този бранш. Нещо се е случило, дали не са устояли на конкуренцията, дали са били разочаровани от средата или просто не  са имали търпението да дочакат своите клиенти, случаите са различни… 

И не, в тази статия няма да говорим за постоянството, което е най-верният приятел по пътя към успешния бизнес /факт, който не отричам/ или /не дай Боже/ за позитивното мислене, защото има един друг елемент, който според мен е много по-определящ успеха ни във всяко начинание, но често подценяван. 

С времето съм работила и наблюдавала достатъчно примери на хора, които са се заявявали по блестящ начин, утвърждавали са таланта си ежедневно, работили са за името си и са постигали невероятни резултати. На  някои от тях дълбоко съм се възхищавала, заради таланта, който носят, други не съм харесвала, поради арогантността, която често проявяват в работата си. Хора и от едната и от другата група, обаче са отпадали, не защото не са достатъчно умни, способни или целеустремени, а защото не са достатъчно надеждни. 

Какво, обаче означава това във времена, в които профилите на хората и компаниите в социалните мрежи показват единствено и само УСПЕХ, миксиран с невероятни истории, разказани на един дъх от поредния предприемач, лектор или бизнесмен, който е започнал „от нулата“.

Човек трябва да има много ясна идея КОЙ е, защо се занимава с това и какво освен благосъстоянието си, иска да постигне. Колко човека от вашите познати или приятели, които имат бизнес са го изградили сами със собствени средства, без каквато и да е помощ? Знам, че историите за големите корпорации, тръгнали от гаража на някой дом в краен квартал звучат страхотно и доста хора се изкушават да ги разказват, сякаш са ги преживяли. Повярвайте ми като журналист, създавал сценарии години наред, съм наясно, че добрата история винаги продава. Зад нея, ОБАЧЕ трябва да има ИСТИНА. И ако всички ние се вдъхновяваме от майсторски разказаните биографични портрети на Илън Мъск, Ричард Брансън или Стив Джобс, не бива да забравяме, че те са достоверни.

Често у нас започваме от добре разказаната история, без да си даваме сметка, че тя е само следствие на един дълъг и много труден път, който много предприемачи не са извървели. 

Да си надежден означава да знаеш кой си, по какъв път си минал, каква цена си платил и на къде си се запътил. Работила съм с много кадърни хора, качествени професионалисти, които обаче не са знаели какви са целите им в дългосрочен план, къде отиват и какво искат да постигнат в следващите години. В такива случаи обикновено губиш фокус след определен брой години, преставаш да даваш най-доброто от себе си, прегаряш бързо и приключваш, устремен към следващото начинание. 

Ако добре знаете кой сте, от къде идвате и по кой път вървите, следващото условие, на което трябва да отговаряте, за да влезете в графата „надежден“ е да спазвате срокове и уговорки. Тук мога да напиша книга, не по-кратка от няколко стотин страници, в която да ви разкажа истории за неспазени уговорки, за дадени „мъжки“ думи, за обещания, превърнати с лека ръка в лъжи, но едва ли има смисъл. Сигурна съм, че всеки се е сблъсквал с такива хора, лошото е, че в родната entertainment среда, в която дълго време работих и все още продължавам, това е по-често явление, отколкото в останалите професии, но всеки с избора  си. 

Може би най-важното за мен в света на бизнеса е честната дума и спазените договорки, срокове, условия. Без това нито един човек или компания, колкото и фантастичен изпълнител, талантлив или невероятен професионалист да е, няма да оцелее повече от няколко години. 

Не случайно световната музикална и артистична сцена е пълна с имена, които са не само талантливи, но и надеждни, не само харизматични, но и дисциплинирани. 

Дисциплината е следващата характеристика, която ще ви гарантира място сред надеждните и желани партньори на всякакъв вид бизнес. 

Спомням си годините, прекарани в работа в сутрешни блокове – как като студентка, едва на 20, състудентите ми се прибираха от купони в 4 сутринта, а по това време аз ставах, за да отида на работа в сутрешен блок, който започваше в 7 или как в неделите, когато всички бяха организирали уикендите си някъде извън София, аз трябваше да съм на живо предаване и да посрещам гости, които да се „сблъскват“ по различни теми в ефира на най-голямата частна телевизия у нас. Повярвайте това калява не само характера, но и изгражда качества, които едва ли друга работа би възпитала в някой. Категорично не вярвам на хора, които стартират собствен бизнес, без да имат годините натрупан опит зад гърба си в различни компании и на различни работни места. Знам колко безценен опит, знания и умения ти дава общуването с различни характери, от които в повечето пъти зависиш. Затова днес приключвам разговор с всеки, който ми каже, че е създал собствен бизнес, защото не иска да има шеф. Нужно е да имате шефове в началото на кариерата си, нужно е да опитате поне веднъж горчивия залък на провала, отхвърлянето, неоценяването…., това не е препоръчително, а задължително ако искате да оцелеете в собствения си бизнес някой ден. И ако не сте преминали поне през няколко от най-ужасните, авторитарни или свръхамбициозни началници, не ви съветвам да създавате своя компания.

Ще ви разкажа как аз работя с партньорите ни и как избирам хората, с които да правя своите видеа. Често ме наричат „маниак“ на тема точност, казвали са ми, че съм злопаметна и че съм „контрол фрийк“ по отношение на работата си. Приемам тези оценки, защото знам колко много са ми помогннали точно тези качества през годините. Срещала съм много по-талантливи хора от мен, които са безотговорни. Това е черта от характера на хората, която е в състояние да извади най-лошото от мен, признавам си. Когато сме си стиснали ръцете, подписали сме договор или сме разменили мейли с точни и ясни договорки, да се отметнеш от думата си, заради „настъпили промени“ е недопустимо не само за мен, но и за всеки сериозен партньор, с които ще имате професионални отношения. 

Неспазването на уговорки, време или обещано заплащане е фактор, който ще ви извади много бързо, от който и да е бранш. 

Прекъсвала съм много професионални отношения /лични също/ само заради неспазване на точен час, защото знам, че ако в бизнеса не цениш времето на другия, му показваш по изключително арогантен и груб начин, че той не струва нищо за теб. Не можеш да градиш кариера, в която и да е професия, ако не спазваш уговорки, не връщаш мейли, не държиш на думата си. Често тези липси се извиняват с артистичност и разпиляност, но истината е, че най-талантливите творци са доста организирани. 

Така че колко надеждни сте като човек още днес, ще определи бъдещето на бизнеса Ви утре. 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.